När man börjar organisera en resa till Sri Lanka uppstår frågan om hur man ska ta sig fram. Ska man anlita en chaufför, eller ska man ordna transport på annat sätt?

Sri Lanka har otroligt mycket att se på en ganska liten yta. Besöken är väldigt varierande. Man ser både tempel, ruinstäder, historiska monument, vacker natur, djur och bergslandskap. Man kan göra mini-safaris och förstås ha några härliga dagar vid stranden.

För att få ut så mycket som möjligt av Sri Lanka resan, är det vanligast att ta sig runt med chaufför. Man ska absolut inte köra själv med en hyrbil. Trafiken är för farlig, vägarna för smala och riskerna för stora. Avsaknaden av skyltar gör också att det är svårt att hitta.

Råkar man ut för en olycka eller kör på en människa, kan man ha otur. Risk finns att byborna tar saken i egna händer, eller att man först tas omhand av lokal polis och sedan undersöks frågan om vems felet var. Kostnadsmässigt blir inte heller billigare att anlita en privatchaufför jämfört med hyrbil.

Att resa med en chaufför, innebär att du bara kan luta dig tillbaks och njuta av det landskap, byar och människor du åker förbi. Du slipper koncentrera dig på bilkörningen. Stanna där du vill och köp en ananas eller en klase bananer som säljs efter vägarna, eller bara för att ta ett foto på något kul eller en utsikt.

Chauffören står helt till ditt förfogande och man byter inte chaufför under rundturen, vilket gör att du kan få bra kontakt med honom. Händer något som gör att chauffören eller bilen måste bytas ut, organiserar man så att det sker utan större besvär.

Chaufförerna är mycket vana att köra runt besökare och har ofta en fantastisk förmåga att anpassa sig till de personer som de ska åka runt med under flera dagar. Detta är ett konststycke eftersom alla besökare talar olika språk, vill göra olika saker och fungerar på olika sätt. De måste ta hänsyn till olika kulturella skillnader i beteenden. En kinesisk resenär är inte samma som en sydamerikan eller holländare!

Lankesiska chaufförer är oftast mycket trevliga och vänliga. De vill gärna dela med sig om att berätta om hur Sri Lanka fungerar, om deras egna liv. Det kan bli mycket intressanta diskussioner. Men vill du inte prata brukar de inte vara påstridiga.

Vad man kanske inte alltid tänker på, är att chaufförerna också är ute på resa och behöver någonstans att bo och äta. Har man organiserat sin chaufför själv ska man alltid höra efter att kost och logi är organiserat. Då kommer det inte som en överraskning i form av en en extra avgift. Man vill undvika att chauffören sover i bilen för att spara pengar, vilket inte är helt ovanligt.

Har man bokat en rundtur med en svensk researrangör med förbokade hotell, ordnar de med boende för chauffören. Väljer du att boka på egen hand med en lokal researrangör tycker jag att du ska höra efter vad som gäller. Samma sak gäller om du själv hittar en chaufför.

Jag har varit med om resenärer som hittat chaufför på nätet och som erbjudit sig att fixa hotell inför hela rutten. De har betalat in en mindre summa i förskott för att förboka hotellen till chauffören och när sedan resan närmar sig så svarar inte längre chauffören på mail och telefon…..

Chauffören är ofta speciellt utbildad för att köra runt turister som inte är vana med det lankesiska trafiktempot och anpassar körningen så att kunderna inte blir skrämda. Vissa kan vara så försiktiga att man ibland vill att de ska köra lite fortare…..

Ibland blir man så pass bra vän med chauffören så att det skapar en vän för livet, är det inte den bästa reseupplevelsen trots allt!