”Overlanding” är ett nytt uttryck man ser oftare, men där jag inte har hittat ett riktigt svenskt uttryck på ännu.  Vad är egentligen overland-resor?

Det finns olika typer av resenärer och sätt att resa. Beroende på olika stadier i livet vill, eller behöver man resa på olika sätt.

Många reser på All Inclusive resor, eller charterresor, där man bor på hotell där mat och aktiviteter är inkluderade. Man ser oftast inte så mycket av landet utan stannar på plats och njuter av sol, värme, god mat och kanske trevligt sällskap.

När man är ung och fattig student är man kanske mer en back-packer och reser världen runt med ryggsäck, utan särskild tidsplan och letar enkla boenden som inte kostar så mycket.

De flesta vill ofta organisera sin resa på förhand och bokar transportsätt och boende innan man reser. Man har dessutom inte så många dagar till sitt förfogande för att resa, semesterdagarna är få.

En person som gillar att resa som ”overlander” är helt klart en äventyrlig resenär. Jag skulle nog säga ett en overlander har själva resan som mål, även om en fysisk destination alltid ska nås. Man måste ju resa någonstans, inte bara irra omkring. En sådan äventyrsresa brukar ofta ta lång tid, man reser mellan kontinenter och flera länder. Ibland kan det ta flera månader eller år.

En overlander reser med något typ av eget fordon: motorcykel, cykel eller 4-hjulsdriven bil som man kan övernatta i. Man sover i tält eller i sin overlanderbil eller som denna även kan kallas ,”excursion adventure vehicle” eller ”Expedition vehicle” (OBS! inte att jämföras med husbil/vagn!!!!!).

På flaket på ett större 4-hjulsdrivet fordon har man ofta byggt på en möjlighet till att sova och laga mat. Man kan höja upp taket eller sätta ett tält på biltaket. Då kan man stanna till på oländiga eller vackra platser som man kanske inte skulle kunna nå eller få uppleva annars. Eller sova på platser där det helt enkelt inte går att hitta hotell eller enklare boenden. Man är helt enkelt väldigt fri när man reser.

Det som blivit lite inne igen i den yngre generationen, är att köpa sig en typ av van, kanske ännu hellre en gammal ”Folkavagn”, inreda den så att man kan bo i bilen och sedan dra ut i världen. Den kan man dock inte köra i tuffare bergslandskap eller öknen. Vissa använder den här typen av vans för att ta sig till olika surfspots eller kanske skidåkning.

Det finns några klassiska overland-sträckor i världen t ex  Silkvägen, eller Egypten till Sydafrika. Periodvis är vissa gränser stängda pga världshändelser eller olika lagar och regler. Detta gör att många overlanders ibland måste stanna länge i ett gränsland för att vänta in t ex visum eller så måste rutten ändras. Man måste alltså vara mycket flexibel som overlander då allt kan hända.

På den här bloggen kommer du att kunna läsa om våra overlander resor i en 4 hjulsdriven bil. Eller läs om Marcs spännande äventyr när han reste mellan Marrakesh i Marocko och Bali i Indonesien, på sin på motorcykel som han kallar Becky.

Min egna första resa med vår Expedition vehicle tog ett abrupt slut pga corona pandemin. Den kan du läsa om här.