Det är alltid bra att kunna några lokala ord när ni kommer till de länder i östra afrika där det talas swahili.

Varje gång jag kommer till ett land vill jag kunna några enkla ord för att visa respekt och få lite mer kontakt med innevånarna. Det kan hjälpa till att öppna portar. Här är några praktiska ord att kunna:

När man åker på asfalterade vägar/motorvägar ser man ofta skrivet på själva vägen: ”Pole-Pole”, vilket betyder: långsamt, ta det lugnt. Det hör man ganska ofta och är ett bra ord att kunna för att snabbt få ett leende från någon man kanske möter i en affär eller by.

Tillsammans med ”Jambo” och ”Asante Sana”  klarar man sig ganska bra i de här regionerna!

Men glöm förstås inte heller “Hakuna Matata” (inga problem), som blir ett bra ledord på Swahili under resan.

Kortfattat:

Jambo – Hej

Asante sana – Tack

Pole-pole – försiktigt, långsamt, ta det lugnt

Hakuna matata – inga problem