En eftermiddag i Mandalay

Du förstår direkt att du är i Myanmar/Burma när du kommer in i Mandalay och ser ”Mandalay Hill” med alla stupas, kloster och helgedomar.  Landet är känt för mängden av stupas och tempel som finns överallt, på minsta bergstopp och i varje liten by. På de mest avlägsna platser man kan tänka sig, har man lyckats bygga en stupa. Dags för en snabbvisit av Mandalay.

Hotellet är gammaldags men lite charmigt, då materialet i huvudsak är i teak och vilket gör att det är en ganska ”tung” inredning och en känsla av en förgången lyx, lite ålderdomlig. Men det är fräscht och rent.

Tar en snabb dusch efter den 25 timmars långa flygresan från Europa och åker iväg på sightseeing. Det är snart kväll och det finns inte mycket tid för besök eftersom färden går vidare i morgon bitti redan. Vi ger chauffören grönt ljus för att visa oss vad han absolut tycker ska ses i Mandalay. Kör förbi ett vackert tempel där det finns 100-tals kritvita små stupas. Chauffören förstår inte vad jag menar när vi ber honom att stanna till, han tycker inte att det är något särskilt med just det templet, för honom är det som vilket tempel som helst. Vi tycker det är fantastiskt!

Chauffören tar oss sedan till Shwenandaw klostret från 1878. Klostret är litet men en riktig pärla. Ett annorlunda byggnadsverk som ursprungligen var en del av Mandalay slottet, men som flyttades av kungens son som sedermera lät det bli ett kloster. Hela byggnaden är i snidad teak, vilket inte är så vanligt i Asien då trä inte är ett särskilt bra byggmaterial pga det fuktiga klimatet. Men luften är torr här i Mandalay så det murknar inte, samt att teak är ett robust trämaterial. Precis innan solnedgången hinner vi fram till U-Bein Bridge, men mer om det i en annan blogg.