Vad är egentligen en stupa?

Stupor hittar du i buddhistiska länder i Asien. En stupa är byggd kring eller ovanpå rester av Buddhas olika ben eller andra kroppsdelar, dvs reliker. Det kan även vara hårstrån, naglar, tänder. Även t ex aska från kända munkar eller andra upplysta följare/lärare till buddhismen kan användas som en relik när en stupa byggs. De olika delarna har olika spirituella betydelser. Stupor kan ha olika utseende i olika länder.

En stupa ska påminna människan om den heliga upplysningen. Människan ska kunna känna hängivenhet och anknyta till Buddha när man besöker en stupa. Därför är dessa mycket heliga för den del av befolkningen som är Buddhister.

Enskilda människor och hela byar ”sponsrar” byggen av stupas och pagoder. I vissa länder (bl a i Myanmar) står man och samlar in pengar vid varje infartsväg vid en stad, kvarter eller by, för att kunna bygga en stupa eller tempel eller få råd att köpa guldblad till förgyllningen.

Vad är då skillnaden mellan en stupa och en pagod?

För enkelhetens skull brukar vi västerlänningar som är okunniga om buddhism, skilja en stupa från en pagod genom att beskriva en stupa som en religiös helgedom medan en pagod är en större helgedom man kan gå in i. Men det är lite mer komplicerat än så, jag går inte in mer på det, för den som är intresserad är det bara att söka på internet, det finns massor av information.