Eftersom tiden är knapp hinner vi den här gången inte se alla intressanta tempel som finns runt Mandalay.

Valet står mellan att åka upp till Mandalay Hill eller åka till världens äldsta teakbro U-Bein Bridge innan solnedgången. Vi väljer bron.

Denna bro, byggd i teak, är från 1850-talet. Lite lustigt namn… men det kommer från den borgmästare som beställde bron och U är en hedersbetygelse på burmanesiska, betyder ungefär ”Herr Beins bro”  Bron används av lokalinnevånarna dagligen och då sjön stiger kraftigt under regnperioden har man till stor del bytt ut de stadiga teakpelarna mot betongpelare så att de klarar nivåskillnaderna.

Det är många besökare, mest lokala, då skollovet i Myanmar precis har börjat. Man trängs på den lite rangliga bron som är över 10 km lång. De flesta är lite lata och går inte så långt, tar man sig bara förbi alla besökare, tunnas det ut ganska fort. Massor av amatörfotografer med stativ står nedanför bron för att ta det perfekta solnedgångsfotot med bron som förgrund.
Det finns ett café/restaurang på andra sidan floden, där kan man gå av bron och se solnedgången, många hyr en båt och det känns nästan som i Venedig när båtförarna ror omkring med ena benet på åran som paddlar och styr samtidigt. Tack och lov är det inga motorer så det är lugnt på den lilla sjön.

Drick en ”Myanmar”-öl eller något annat, i väntan på den vackra ”sunset”. På bron står lokala ungdomar som spelar gitarr och har tuffa blonderade K-pop frisyrer, munkar i alla åldrar (små barn, ungdomar till gamla gubbar) och lokala familjer där kvinnor och män bär sina vackra mönstrade kjolar sk ”longyi”.
Ett annat tips är att se om det går att ta bron från andra sidan för att slippa horderna av besökare och kommersen. Vet du om i förväg att det är mycket folk så är det faktiskt i vilket fall som helst en trevlig utflykt. Spektakulär när solen lyser upp himmelen bakom bron.
Det är högsäsong och jag slås av hur pass lite västerländska turister det ändå är här om man jämför med hur det skulle vara om denna kända bro låg i Europa. Så fort solen gått ned blir det helt tomt och mörkt.