MINGALABA! ”Hej” på burmanesiska eller säger man kanske myanmanska??

Heter landet Burma eller Myanmar? Man hör och läser båda benämningarna. Landet Burma bytte namn till ”Republic of the Union of Myanmar” år 1989, av den dåtida militära regimen. Många etniska grupper och annan opposition ansåg att regimen inte hade rätt att ändra namnet, så Burma fortsatte att användas. Utrikes har landet inte heller fått ett enhälligt namn utan används av olika länder på olika sätt. Media använder dock nästan alltid namnet Myanmar.

Själv träffar jag på människor ute i världen som inte förstår när jag säger Myanmar, ofta får jag då istället säga Myanmar/Burma!

För att se de mesta av sevärdheterna i landet ska man kanske inte missa Mandalay – Bagan – Inle Lake – Yangon. Den rutten gör man antingen med bil och chaufför hela vägen, men det går även att flyga vissa sträckor för den som har ont om tid.

Yangon eller Mandalay? Vilket är bäst att börja med? Inte ska man missa någon av städerna? Yangon hette förr Rangoon så där har vi ytterligare exempel på namnbyte. Det spelar egentligen ingen roll vad man börjar med att besöka. Allt beror på vilket flyg du tar och vad som passar bäst i din reserutt. Man kan börja med Yangon, men man kan även avsluta med Yangon. För den som vill till stränderna i Myanmar kan rutten bli lite annorlunda. Dit måste man nästan flyga, avstånden är långa.

Turismen i Myanmar är i sin linda, ganska outvecklad, men tillräckligt för att erbjuda hotell och infrastruktur som passar oss västerlänningar eftersom vi vant oss vid en viss standard. Under högsäsong är det inte så mycket besökare här som man kan tro, jämfört med många andra länder i Asien. Hotellen är inte så många, vilket gör att det kan vara svårt att få rum om man är sent ute om man vill resa under högsäsong. Bästa tiden att besöka landet infaller under vår höst/vinter- Oktober – December och Januari – Mars .