Dags för en rundtur i Phnom Penh. Det blir en tuk-tuk tur för att se de mest kända monument och sevärdheter i staden.

Staden är inte lika utbyggd som många andra i den här delen av världen. Väg och infrastruktur är underdimensionerad för att ta emot den stora växande mängd människor här. Staden avbefolkades under Pol Pot regimen och under kommunismen som följde och landet öppnades upp inte för så länge sedan, om man jämför med andra länder i regionen. Det märks. Men det är också det som är charmen här. Som ett Bangkok för 30 år sedan…

Föraren talar ingen engelska överhuvudtaget. Men har printat ut en liten karta och beskrivning av samtliga besök han kan hjälpa till med. Väldigt företagsam! Han drar fort iväg till de största monumenten i staden. Han tar mig till en pagod på ett berg, men det är så varmt, så jag orkar inte riktigt gå upp. Jag får se den kända postbyggnaden som byggdes av Gustav Eiffel. Skickade ett vykort bara för det hör till att göra det härifrån. Gustav Eiffel besökte både Kambodja och Vietnam då, i slutet av 1800-talet, det som då kallades för Indokina, och efterlämnade broar och postbyggnader i båda länderna! I alla fall finns det skyltar som säger att byggnaderna byggts i Eiffels ateljéer. Forslades delar hit från Frankrike eller byggdes de på plats?