En resa till Kenya startar i metropolen Nairobi. Den första anhalten för en safari i Kenya, blir då logiskt nationalparken Masai Mara. Efter långa och sega bilköer ut ur huvudstaden bort till Rift Valley, är det knappt någon trafik alls på landsbygden! Dalen sträcker sig från ända från Israel ned till Moçambique. Föreställ dig “Lucy” den ”första människan”, upprättgående och inte mer än 120 cm lång, upptäcka världen därnere i dalen.

80 km utanför Masai Mara, kan man säga att äventyret börjar… Vägen blir till grus, man kör över enorma gropar, stora stenar, eroderade vägkanter som svämmat över under de stora regnen och som nu torkat. Det känns långt att köra dessa kilometer, när man stöter huvudet i taket och nacken går nästan ur led av alla skarpa svängar när bilen kör förbi groparna eller över dem. Men man vänjer sig snabbt, eller blir vägen kanske bättre?  

Vi kör förbi skolor med små barn i söta skoluniformer, varje skola har olika färger på uniformerna. Barnen vinkar glatt, vi kör förbi några massajer med sina spjut och röda plädar, och så detta vackra landskap. Efter de extremt dåliga ler- och jordvägar, kommer vi fram till vår tältcamp som ligger 1800 m höjd, så det är ganska kyligt.

Personalen informerar om hur allt fungerar med varmvatten, visselpipa om något händer när man är vid sitt tält, ficklampan när man går utanför tältet och framför allt att tillkalla nattvakten vid mörkrets inbrott ifall man vill gå ut. Vilda djur kan komma in vid och nära tälten och alla är inte så snälla.

Tälten är lyxiga och fint dekorerade, riktig dusch och toalett. Utsikten från huvudbyggnaden där receptionen, baren och matsalen är underbar och vi ser en stor del av savannen. Lunchen dukas upp med denna utsikt, kan det bli bättre?

Eftersom framkomligheten till lodger och camps är tuff är det svårt att ha en restaurang som fungerar som vi är vana vid. Det går inte att erbjuda många varierade rätter. Logistiken är för svårhanterlig och kostsam. Det är inte lätt att forsla mat och dryck på dessa vägar, ha fräscha grönsaker och frukter lättillgängliga. Man löser det genom att ha en meny med möjligtvis 2 olika alternativ. Räkna med att mat generellt alltså är väldigt dyrt under en safari. Men, vi är inte här för att äta och är inte så knussliga med kvalitet, så det gör inget.

När vi går tillbaks efter middagen till vårt tält, står det 4 st giraffer precis utanför och gluffsar i sig blad från träden ovanför tältet!