Klockan är 6 på morgonen, äntligen ska jag få se det mytomspunna Taj Mahal – även kallad Kärlekens Tempel.

Ankomsten är ganska välorganiserad med tanke på alla turister som i princip anländer samtidigt. Bilar får inte åka rätt in utan man parkerar ganska långt bort och tar en minibuss eller golfbil till ingången.

Klockan är 06.30 och det är redan kö. Långsamt går vi framåt i 2 led, en för kvinnor en för män. Vi visiteras, man är rädd för att folk ska ta med knivar och karva bort dekorationer på byggnaden, förutom att man förstås är rädda för attentat förstås.

Mausoleet byggdes år 1632 och det tog ca 10 år att färdigställa. Det var mogulhärskaren Shah Jahan som uppförde byggnaden åt sin älskade hustru Mumtaz Mahal när hon dog. Det är byggd i typisk mogul-arkitektur, en kombination av persiskt och indisk arkitektur. Byggnadens fasader täcktes av ädelstenar, men är nu förstås försvunna och stulna efter hundratals år av besök och plundringar.

Taj döljs av ett lätt dis när vi ser det först.  Vid första åsynen, känns det är inte så fantastiskt. Man har sett så många bilder att det känns som om man redan varit här! Lite besviken blir jag faktiskt. Men när jag närmar mig och solen bränner bort diset blir det mer och mer en fascinerande byggnad.

Helt plötsligt förstår jag storheten med de här byggnaden. Den byggdes vid samma tidpunkt som Vasa- skeppet. Man förstår vad Sverige var outvecklat, då skeppet dessutom inte höll måttet och sjönk! Mogulerna skulle ha skrattat om de hört talas om den ingenjörsteknik som fanns i Sverige då. I Frankrike byggdes Versailles under ungefär samma tidpunkt och det kan förstås jämföras med Taj Mahal.

När man närmar sig Taj blir byggnadsverket än mer imponerande. Parken med de små bassängerna, kanske också hjälper till att lysa upp byggnaden ännu mer. Solen börjar värma och strålarna sträcker sig till de gigantiska vita väggarna. Hela byggnaden tycks ändra färg.

De vackra och detaljrika dekorationerna inne i mausoleet ska förstås inte missas. Vid sidan om mausoleet ligger 2 andra större byggnader i röd sandsten. Den ena är en moské den andra tror man byggdes för besökande gäster. När man besöker hela komplexet ska man tänka på att det är en helgedom, att man har rätt typ av kläder för att respektera denna plats.

Man kan även komma hit lite senare på eftermiddagen och se Taj i andra färger. Den ändrar färg vid varje tid på dygnet, årstid och väderlek.