Jordanien är kanske inte känt för sin matkultur. En traditionell ”mellanöstern” mat, som vi i Sverige lärt känna på senare år, möter man i Jordanien. Och visst äter man gott här.

Houmous, taboule, vindolmar etc hittar man ofta som ”meze” – smårätter och sallader. Men förstås även olika typer av kebab finns på menyn. Köttet grillas ofta, eller marineras. Lamm-, nöt- och kycklingkött är huvudsakliga rätterna i Jordanien, mest tillsammans med grönsaker och kryddor bl a ”sumak”, som spelar en betydande roll i det jordanska köket. Sumak är egentligen små röda, syrliga bär som mals ned till ett rött pulver. Detta pulver strör man över diverse rätter.

En klassisk jordansk rätt är ”mansaf” – get- eller fårkött kokt i en typ av yoghurt-buljong och serveras med bröd och ris. Men man hittar även fyllda rätter – ”mahshis” – grönsaker med ris och kött.

Musakhan – är gjord på kyckling, olivolja, och lök med kryddan sumak och som bakas över med bröd.

Desserter i mellanöstern är ofta ganska söta och baklava är vanligt, bakat med nötter och honung. Men även frukter serveras ofta som dessert.

Förutom te, som man kan dricka överallt, hittar man förstås kaffe – ofta med smak av kardemumma. En specialitet i Jordanien är mint- and lemonjuice. Det är så fräscht att dricka! Det blev en favorit under hela besöket här.

Räkna inte med att öl och annan alkohol alltid kan serveras på restaurangerna. Det finns speciella affärer som säljer alkohol, som svensk blir man inte så förvånad, det är något vi känner igen. På de större hotellkedjorna serveras det alkohol. Men på de mindre hotellen hittar man inte t ex öl, så ett tips är att ta med och lägga i rummets kyl. Det är möjligt att det på vissa ställen kanske inte är så accepterat, så försök att vara diskret.

I Petra hittade vi en trevlig bar, där de serverade öl. Fint inredd dessutom, inte ett lysrör i taket som på många andra restauranger. Dit hittade nog alla turister som bodde på hotell där det inte fanns alkoholtillstånd.

Coffee shops finns det överallt, men man har inte alltid lust att sätta sig där. Att skapa charmiga restauranger eller barer är kanske inte någon prioritering i Jordanien. Med undantag i Amman där det finns många, men man får leta lite om man inte är på de största turiststråken.

Du kommer inte att gå hungrig i Jordanien!