Det står om att besöka Agra, när du är ute och söker information om en resa i norra Indien. Men vad gör man i Agra?

Agra ligger i den indiska delstaten Uttar Pradesh. Gör man en rundresa i Rajasthan brukar ett besök i Agra finnas på programmet. Man får då se Taj Mahal, Agra fortet, men även Fatephur Sikri. Alla dessa magnifika byggnader byggdes under mogulrikets storhetstid kring 1500- 1600- talet.

Turordningen på besöken brukar vara att man först ser Agra fortet, innan man besöker Taj Mahal. Då får man in hela historien kring händelser under den epok som hela Agra vittnar om.

Agra fortet är enormt stort och imponerande.  Shah Jahan som byggde Taj Mahal till sin frus Mumtaz ära när hon dog, hölls fången här av sin son. Legenden säger att det byggdes en tunnel för att Shah Jahan varje fredag skulle kunna besöka sin hustrus grav i Taj, utan att ta sig ut från sitt”fängelse”. Sorglig historia.Vilka intriger som dukades upp under den här tiden. Släkten kom inte alltid först! Men han lyckades skapa ett av världens sju underverk – Taj Mahal!

Vidare besöker man det kända mausoleet Taj Mahal (se separat blogg) och Fatephur Sikri, som var en stad i Agra och byggd i röd sandsten under 1500-talet av härskaren Akbar.