Från Siem Reap, ca 40 km bort, kommer man till templet Banteay Srei,  ”Temple of women”. Byggd i röd sandsten, där färgen ger en speciell karaktär, jämfört med de andra grå templen jag sett. Det byggdes i slutet på 900-talet och är ett litet miniatyr tempel med vackra stensniderier av både Shiva och Vishnu. Templet har tyvärr blivit både vandaliserat och plundrat under årens lopp. En känd fransk uppäcksresande, fransmannen André Malraux, försökte smuggla ut flera vackra statyer från templet år 1923, men upptäcktes. Detta gjorde dock att templet fick ett uppsving och man började intressera sig mer för Banteay Srei och dess ursprung.

Det är verkligen vackert beläget, ganska nedgånget och inte så stort, alltså lätt besökt. Ett väldigt fint tempel, absolut värt att besökas, även för den som tröttnat på tempel. Eftersom det ligger utanför Siem Reap är det även trevligt att få besöka lite regionen och se naturen och byarna.