Min guide Navi, hämtar mig på hotellet. Han hälsar som alla gör här med händerna i lotusposition och böjt huvud. Det är lätt att ta efter och det känns naturellt att hälsa på samma sätt tillbaks. I de flesta buddistiska länder hälsar man på samma sätt, men jag har nog aldrig sett det lika uttalat som här i Kambodja. Men akta, händerna får inte gå högre än huvudet, att hälsa så är bara till för Buddha och det gudomliga.

Navi berättar lite om Kambodjas oerhört komplicerade historia. Väldigt invecklat med gränser som flyttas mellan Vietnam, Laos och Siam (nuvarande Thailand), krig och kulturella förändringar, där byten av religion skett ett flertal gånger, mellan Buddism och hinduism. Islam finns också närvarande. Olika folkslag och etniska grupper, Chams och Khmer, dyker upp och invaderar eller bara inspirerar kultur och vardagsliv. Allt är värt att lyssna på och försöka ta in, för att förstå de komplexa byggnadsverk vi kommer att se. För att förstå varför de byggdes, övergavs och förstördes.

Navi är kunnig och trots att han är en van guide och kanske skulle vara lite blasé, är han fortfarande engagerad av att få oss att förstå. Därför vill vi förstå och därför förstår vi!

Tyvärr är nivån på engelskan fortfarande i Kambodja (kanske inte i Phnom Penh), hos de flesta, svår att förstå. Det finns en kraftig accent och alla har kanske inte så många undervisningsår bakom sig från skolan. Detsamma gäller de fransktalande guiderna. Men genom att vara öppen och försöka förstå, fattar jag de grova dragen.

Templen i Angkor ligger utspridda på en enorm yta och man tar antingen bil med chaufför, lokal tuk-tuk eller cykel för att hinna se flerparten av de olika templen som finns här. Området är lummigt och grönt och att besöka templen är inte på något sätt tröttsamt. Varje tempel har sin specifika inrikting, historia och ”design” och förklaringarna som guiden ger, gör att man vill se ännu mer! Man vandrar i de enorma parkerna, en skön promenad fram till templen varje gång där man är lika nyfiken på hur just det här templet kommer att se ut.