Angkor templen är fler än vad man tror. Många känner till ett tempel, det kända Angkor Wat. Men det finns ett flertal innan man avslutar med just Angkor Wat, som är det största. Jag startar med templet Angkor Thom och Bayon. De är byggda i slutet av 1100-talet. Det finns 216 enorma ansikten utmejslade på samtliga torn. De riktar sig mot de väderstreck som symboliserar Buddhas 4 dygder:

Söder: symboliserar sympati

Öster: synd

Norr: lycka

Väster: jämlikhet

Men det finns andra tolkningar av vad dessa majestätiska ansikten egentligen hade för funktion och betydelse.

Här är det massor av folk men det är hanterbart. Dansare i speciella Apsara-kläder (mytiska figurer) finns på plats och alla vill ta bilder – mot 1$! Men det är så imponerande och fascinerande att man måste bara se det här templet!

Det mest kända templet Ta Prohm, (känt för att ha varit inspelningsplatsen för filmen Tomb Raider- Lara Croft med Angelina Jolie!) är totalt raserat sedan urminnes tider, man har inte restaurerat det och tur är det! Det är magiskt! Övervuxet av träd och rotsystem. Det blir en otrolig mystisk och suggestiv stämning i hela templet. De enorma stenar som tidigare utgjorde templet, har kollapsat och slingrande rötterna och höga träd har tagit över…Det känns nästan som att man är på en annan planet. I ett av templen finns en nunna som knyter några trådar som ett armband över armen och sedan gör någon slags besvärjelse och poff – gör hon med händerna, som om alla mina sorger och bekymmer skulle försvinna! Jag behåller mitt armband och tar inte bort det. Det går sönder, av sig självt, 8 månader efter mitt besök i templet och jag kan säga att jag faktiskt inte hade några sorger under den perioden!!