Det tar ca 2 timmar till Aqaba från Wadi Rum, färden går genom bergslandskap och öken. Innan jag ser staden Aqaba, ser jag Eilat i Israel, om ligger precis bredvid. Man kan även se Egypten och inte långt bort ligger Saudi Arabien.

Hotellen ligger här sida vid sida. Svårt att hitta små mysiga ”boutique” hotell! Vill man bo vid stranden måste man nästan alltid bo på 5-stjärniga hotell, de enklare hotellen ligger på andra sidan vägen.

På hotellet finns det massor av nationaliteter, tyskar, holländare och lokala turister från regionen. På stranden och i poolen ligger kvinnor i bikini sida vid sida med kvinnor i burkini. Förr fick de lokala kvinnorna antingen sitta och titta på alla som badade eller bada med sina kläder, så det har blivit bättre och lättare för dem som vill bada.

Stranden är marinbiologiskt skyddad så man får inte riktigt känslan av en paradisstrand. Det är förbjudet att rensa och ta bort stenar etc. Stranden består av större stenar och grus och det gör ont i fötterna när man ska bada. Har man plastbadskor rekommenderar jag att ta med dem i väskan om man stannar längre här. Annars finns det att köpa. Det finns säkert andra ställen som kanske har lite skönare strand.

Jag tror att man nog ska välja att bo lite utanför staden. Citycenter är inte den charmigaste men man hittar förstås restauranger och annan shopping. Större hotellkomplex ligger ganska centralt vid stranden. De enklare hotellen inne i stan.

Effektivitet i service är kanske inte Jordaniens starkaste sida. På lyxhotellen i Aqaba som är i 5*-klassen, kan servicen känns ineffektiv. På många hotell arbetar människor från Asien och öststaterna. Det är tyvärr svårt att hitta lokal kompetens. Det är kanske svårt för lokala kvinnor att jobba inom serviceyrken här. Men alla är snälla och vänliga och försöker på bästa sätt. Jag skulle nog mer ge det hotell jag bodde på 4* pga den ganska ibland inkompetenta service nivån, trots att det anses som 5*. Har ett hotell 3* förväntar man sig inte att service är på topp, däremot om hotellet har 5 stjärnor. Nivån på engelskan är inte heller alltid jättebra överlag.

Men det är härliga bad och vacker omgivning i Aqaba. Några dagars avkoppling efter alla kulturbesök och natur upplevelser man  haft i Jordanien är ett härligt avslut.