Tar en lokal båt till den närmaste byn – Johnnys by! Det är fiskmarknad idag! Alla kvinnor i byn lägger upp fiskarna på marken, som deras män tagit upp under natten. Jag ser knappt några män alls, de ligger och sover efter att ha arbetat under natten och tidig morgon! Kvinnorna tittar på oss, de flesta utan att röra en min. Vi har ingen aning om hur många turister som kan komma förbi här. Enligt Johnny, vår guide, inte så många. Hotellet ligger lite avsides vad gäller safariturister, besökare som bor på hotellet hinner inte alltid förbi denna fiskeby utan åker snabbt iväg på safari.

Alla barn kommer fram och vill hålla våra händer, som inte räcker till. Barnen hänger som klasar. Ibland har även jag tur och får jag en hand i min också! 4-åringar som kånkar på sina 6-månaders syskon, pojkar som flickor, ingen mamma eller pappa så långt ögat kan nå. De känner till sin by, de känner Johnny och klarar sig själva under dagen. De svarar blygt Jambo, när vi hälsar – Jambo!

Johnny är lite av en stjärna i sin by, han jobbar heltid på hotellet, pratar bra engelska och försöker få barnen och deras föräldrar att förstå hur viktigt det är att gå i skolan. I en syskonskara får inte alla gå i skolan, några måste stanna hemma och passa småbarnen, vakta getter eller kor. Johnny vill att alla ska kunna gå, men inser att processen är lång och komplicerad. Så han undervisar så gott han kan de små barnen som inte börjat skolan. De lär sig sånger och sjunger för oss om “det är så kul att gå i skolan och det är så bra….”, de skriver siffror och bokstäver i sanden. Sen när de blir äldre får den riktiga skolan ta över, för dem som föräldrarna valt ska få gå i skolan.

Johnny försöker också låta byborna förstå bashygien, hur sopor och toaletthantering måste separeras och hanteras. Att man inte kan borsta tänderna vid stranden, diska eller tvätta sig precis där man nyss hällt latrinen. Vi donerar pengar till hans lilla “dagis”projekt, så att han kan köpa skrivböcker och färgpennor till barnen. Han är full av optimism och älskar sin by. Vi tar kanoten hem igen och de tre killarna som paddlar, sjunger sånger i fina stämmor och medryckande rytm. Sen blir det full rulle genom Serengeti till nästa tältcamp! Men besöket i byn får bestående minnen!