Dags att äta i Phnom Penh, jag tar mig till strandpromenaden längst Tonle Sap-floden och det känns som att jag är i Nice i Frankrike. Massor av caféer och restauranger finns här.

Här hittar man bl a den kända restaurangen FCC – Foreign Correspondant Club, en innerestaurang bland utlänningar/expats – som de även kallas, som bor här. Restaurangen ger sken av att det var här alla utrikeskorrespondenter satt och skrev sina artiklar under kriget. Frågan är om det var så många journalister här under den värsta perioden, (med tanke på att alla intellektuella dödades och att tala engelska var skäl nog till att hamna i S21 för en Kambodjan t o m några amerikanska CIA agenter ska ha hamnat i S21) och jag vet inte vad som är sant, men restaurangen är mycket populär och alla utlänningar kommer hit. Det är ganska dyrt med mat och dryck. Restaurangen ligger bra till, man går upp en våning så man har fin utsikt över strandpromenaden och Tonle Sap floden. I skrivande stund ska restaurangen renoveras, men beräknas vara klar i november 2020. Det är oklart om restaurangen stänger under renoveringen.

En annan restaurang att slå ett extra slag för är Friends restaurang. Den ingår i ett nätverk som tar hand om ungdomar på glid eller som har förlorat möjligheter till ett bra liv, ofta utan föräldrar, för att utbildas inom serviceyrken, bl a inom hotell och restaurang. Det finns flera restauranger som denna i Kambodja och Laos (jag provade den i Sihanoukville). Priset kanske är lite högre än vanliga restauranger och servicen blyg och tillbakadragen med en ”lärare” som övervakar, kockar och servitörer/servitriser lärs upp ”live”. Men maten är god och man känner att man gör något för att hjälpa dessa ungdomar som annars hade hamnat utanför samhället och kanske blivit prostituerade eller kriminella t ex. 

Gå och titta på http://tree-alliance.org/our-restaurants/friends.php

Fler restauranger poppar upp hela tiden, så kolla upp vad som är nytt och spännande när du kommer till Kambodja.