Kungadömet Kambodja har trots, en komplicerad och fasansfull nutidshistoria, behållit sitt kungliga slott i Phnom Penh. Slottet byggdes kring 1860 av Kung Norodom och där har alla kungar bott sedan dess. Huvudstäderna i Kambodja har under århundraden förflyttats mellan olika regioner i landet och det är ganska nytt att Phnom Penh är huvudstaden. 

 Vi besöker Kungliga slottet och den mycket franskinspirerade ”strand”promenaden längst floden. Byggnaderna är från den franska kolonialtiden – Indokina! Tuk-tuk föraren tar oss till den nyrenoverade inomhusmarknaden från 20-talet, byggd av fransmän på 30-talet – Central Marknaden! Även här, precis som i Siem Reap, är marknaden väldigt lokal och souveniravdelningen ganska liten. Finns inte mycket att köpa här, men jag är glad att få ha sett denna vackra Art Deco byggnad. Jag undrar bara hur det kommer att se ut när turisterna snart hittar hit. Staden känns fortfarande genuin och oförstörd. Phnom Penh-borna går ju hit och handlar! Det kanske ändras snabbt.

Ser en isleverans och lovar mig själv att jag aldrig, aldrig mer ska ta is i drinkarna. Även när servitörer säger att den är gjord på mineralvatten! Kylkedjan bryts hela tiden, och de hygieniska förhållandena är under all kritik! Men jag är kanske för svensk och känslig.

Det finns många fina kolonialhus och byggnader kvar från 1920-talet i Phnom Penh som är värda att ses för den som gillar art-deco. Dessa ger staden en speciell europeisk känsla med asiatisk touch. Jag gillar att de inte har rivit byggnaderna utan faktiskt insett att det är av kulturhistoriskt intresse för landet att bevara dem.

Besök alltså Central Marknaden men även posthuset, den magnifika tågstationen, stadshuset, restaurangen FCC, nationalmuseet som tidigare var universitet, The Mansion Heritage Bar, Vans restaurants, det vackra biblioteket och många många fler nyrenoverade eller slitna hus. Titta upp på fasaderna och du ser byggnader från en svunnen tid.

Tortyrkammaren från Pol Pot-regimen står näst på tur under besöket här. Det är inte en lika vacker byggnad.