Kambodja är kanske inte särskilt känt för djur och natur. Självklart finns det djur här i Siem Reap och nära Angkortemplen. Vi hittar ett djur”sjukhus” i närheten av templet Banteay Srei: Angkor Centre for Conservation of Biodiversity. Man bör boka tid före besöket, då det inte är öppet för allmänheten. Det gör inte vi, utan knackar på ändå.

Centret drivs av en NGO och en tysk tjej verkar vara chef. Hon är snäll och öppnar upp för oss och ger oss guide, trots att vi inte har bokat innan. Det är kanske inte så mycket att se, men när man går runt här förstår man hur utsatta djuren ofta är i dessa länder. Bönder har inte mycket till övers för djuren, som jagar och skadar dem, då djuren förstör deras sådd skörd. Det viktigaste för bönderna är ju att få mat på bordet och en inkomst.

Här tar man emot skadade djur, apor av olika slag, sköldpaddor, massor av fåglar som de hjälper och släpper ut när skadan har läkt. På det här sättet försöker man informera bönderna om att försöka ta hand om djuren och hitta andra lösningar än att döda eller skada djuren när de vill skrämma iväg dem.

Ett intressant avbrott mellan tempelbesöken!