Det finns så många olika religioner i Indien. En som jag tycker är särskilt spännande är Sikhernas. Det blir till att besöka ett sikh-tempel! Där finns det en klar procedur att följa innan man kommer in. Först tar  man av skorna, sen får man knyta en schal på huvudet, sen tvätta händerna, stoppa fötterna i vattnet framför trappan innan man går in i templet. Det finns en man som hjälper till, så att man gör det i rätt ordning. Templet är helt i marmor med två smala höga orange stänger framför templet! Ser man ett tempel med dessa höga oranga stänger är det alltid ett sikhtempel.

Sikhism är en ganska ny religion, grundad år 1499 och är monoteistisk. Relionenen startade i Punjab där även det viktigaste templer ligger – The Golden Temple i staden Amristar. Sikh betyder lärjunge (på punjabi). Man tar avstånd från det traditionella indiska kastsystemet och främjar jämlikhet och förespråkar religionsfrihet.

Det finns 5 st rättesnören för en sikh:

1 Kesh –  oklippt hår som hålls i en turban. Detta symboliserar andlighet

2 Kangha – kam för hår och skägg –  symboliserar hygien och andlig disciplin

3 Kirpan – en dolk som symboliserar självrespekt och värdighet

4 Kaccha –  en byxa som symboliserar sexuel moral

5 Kara – en armring som symboliserar bla tron på gud och allt som har att göra med att man valt att vara Sikh.

Man dyrkar de sista 10 gurus som styrt över sikherna. Inga andra gudar! Man känner alltså igen en Sikh på att de bär turban, bär en kniv över magen och har ett silverarmband runt handleden. De klipper aldrig håret. De ger 10 % av sin lön till fattiga, och alla människor, oavsett religion, är välkomna till templet för att be.

Vi besöker nedre botten av templet, där det finns massor av sikher som sitter och äter på golvet. All mat doneras dagligen, volontärer kommer och går för att laga maten, servera och diska. Alla får komma hit, äta eller sova, oavsett kön, samhällsklass, trosfund.

Mycket intressant besök.