Korna i Indien, är som vi alla vet, heliga. De representerar vår moder. Den ger oss föda (mjölk), bränsle (komockan), medicin (urin) utan att kräva något tillbaks. Man får inte döda dem, de går överallt och kan hamna på de mest underliga ställen.

Korna utgör även en trafikfara. De står, ligger och går var som helst och man kan inte mota bort dem, utan får väja undan bäst man kan, vilket man gör utan att blinka här.  Den får inte röras eller störas.

Men eftersom trafiken i Rajasthan är intensiv måste det ju inträffa olyckor? Jag fick besöka ett center för skadade heliga kor, nära Jaisalmer. Hit förs kor som blivit skadade på något sätt. Det är imponerande kliniskt rent. Korna är uppdelade i olika klasser: Blinda, cancersjuka, missbildade och skadade kor. Blinda kor för sig och skadade kor för sig etc. När de skadade korna fått omvårdnad släpps de ut på vägarna igen. Sedan finns de kor som får stanna här tills de dör. De blir kungligt behandlade. Inte en komocka så långt ögat kan nå. Det luktar inte ens illa här, korna är mycket väl omhändertagna.