Havelis är vackert, detaljerade, färgglada och utsmyckade hus som rika köpmän byggde.

Rajasthan låg precis i närheten av den kända sidenvägen, där karavaner passerade. Köpmännen köpte och sålde tyger, kryddor och andra varor från när och fjärran. De blev rika på sin handel och byggde då vackra ”haveli” . Man hittar dem på flera ställen runt om i Rajasthan och i norra delen av Indien, men även i regionerna kring Gujarat.

De man finner i staden Nawalgarh är kanske inte lika kända som de som finns i Mandawa. Men då många turister bor och stannar till i Mandawa, i känns den lilla byn Nawalgarh mer autentisk. Man går runt i den lilla staden på 20 minuter och får då se ibland övergivna, vackra havelis överallt.

Staden ligger mot öknen så det finns sand överallt, inga trottoarer eller asfalt. Det finns ett litet haveli-museum, man kan besöka och se hur de rika köpmännen levde när regionen hade sin storhetstid och sidenvägen var välbesökt.

Kvällssolen lyser upp staden och det skimrar av guld. Men ta med öronproppar, hela natten spelades ett kassettband med  musik från ett tempel på högsta volym. Fast det det kanske inte är så varje natt….