Hur kan det första mötet med Indien se ut ? Det kan vara svårt att veta vilken del man ska börja med och vad man ska besöka. Mumbai, Calcutta, Kerala, Rajasthan, New Delhi, Taj Mahal – var ligger alla dessa platser och hur kan jag uppleva Indien? Indien är ett enormt land. Det är svårt att förstå storleken. Att besöka en del av Indien och tro att man kan landet, är som att besöka en del av Italien och sedan säga att man varit i Europa och vet hur allt fungerar där.

För den vane asienresenären är Indien något utöver det vanliga. Konstrasterna är stora och i många fall måste man kanske besöka landet flera gånger för att förstå, lära sig och uppskatta landet.

Många börjar sin Indienupplevelse med Rajasthan. Här bor det ca 68 miljoner innevånare. Regionen bjuder på både öken och nationalparker med tigrar, fantastiska byggnader i form av enorma palats, fort och andra kulturellt mycket intressanta platser. Avstånden är ganska långa och oftast kör man bil,  vissa sträckor kan man även ta tåget. Det är inte säkert att det är snabbare eller billigare, men det kan göra att resan ger en annan bild av Indien än att köra bil. Indien är ju känt för sin järnväg…

Rajasthan är känt för sina maharadjor, de flesta byggde och bodde i städerna,  Jaipur, Jodhpur, Udaipur, Pushkar, Jaisalmer och Amritsar etc. Den ena staden vackrare än den andra och varje stad med just sin specifika specialitet.

De mindre kända städerna t ex Mandawa har fantastiska havelis. Det var rika köpmän som byggde dessa hus till sina familjer och lät dekorera dem. Idag har några blivit vackra hotell eller bara står och slits ned. Familjerna har inte alltid råd att bibehålla dem i det skick de förtjänar. Man vill knappt missa någon av städerna. Men avstånden och tiden avgör hur mycket man hinner med.

Det är kor överallt – man kryssar mellan komockorna på gatorna. Korna ligger eller betar mitt på vägen eller motorvägen och man får köra runt dem, stanna upp ibland och låta dem passera. Det är inte tal om att man ska fösa undan dem. De är heliga och representerar ”vår (människans) moder”. Det är fascinerande. Man ser även dromedarer som agerar som hästar och drar vagnar med last. När man närmar sig öknen kan man se vilda gazeller- som om man vore i Afrika.

Indien är ett färgstarkt land. Bara kläderna och kvinnornas vackra saris, gör att, även i ett förhållandevis otrevligt område, de lyser upp i det gråa som färgsprakande fyrverkerier.

Maten är fantastisk, även om man kanske ska vara försiktig med råa grönsaker/sallader och frukter. Äter man varm mat och tvättar händerna och inte utsätter sig för för många frestelser går det utmärkt att resa runt och smaka alla olika typer av maträtter som landet har att erbjuda, utan att bli sjuk. En dal (linsgryta) smakar olika från dag till dag, man kan nästan äta samma mat varje dag med olika spännande smakupplevelser varje gång, som om det vore en ny maträtt.

De flesta som besöker Rajasthan passar även på att se det mäktiga Agra och det kända mausoleet Taj Mahal som ligger ganska nära New Delhi, även om dessa platser inte ligger just i Rajasthan.

Man kan även ta sig mer västerut och besöka den spirituella staden Varanasi där floden Ganges spelar huvudrollen vid besöket. Man får se spirituella aarti och ceremonier på kvällen. På gatorna ser man olika gurus som målat sig i aska med färgstarka kläder, kvinnor i saris, stånd som säljer vatten från Ganges i dunkar och offerblommor. Man kan ta en båttur och se området där man bränner alla döda och eldarna som lyser upp i mörkret. Familjerna som står och ser på, hur de tvättar den döda i floden och tar av den dödes tygstycken och blomstergirlanger som ligger bredvid. Dagen efter går korna och nosar upp bland askan blommor och annat som ligger kvar.

Eller se morgontvagningen då kvinnor och män tvättar sig i floden och klär sig. Alla ”tvättare” som tvättar enorma tygstycken i floden och låter dessa torka i solen på alla”ghats”, dvs kajerna som är som enorma trappsteg ned mot Ganges. Ett fascinerande sammelsurium av människor, rörelse och spiritualitet. Visst finns det turister, men merparten av besökarna är dock lokala från Indien. Tar man nattåg hit tar det ca 12 timmar, annars ca 1.5 – 2 timmar med flyg.

Saker och ting fungerar inte heller alltid som man tänkt eller tror att det ska göra. Människor missuppfattar eller gör något helt annat än man förstått. Men det brukar lösa sig till slut och många säger bara ”Incredible India”! Rycker på axlarna. Absolut allt är annorlunda här. Men det gör ju landet så oerhört spännande! Se bara till att ha tålamod och var lyhörd och nyfiken, ta det som inträffar med en nypa humor så blir vistelsen toppen.

Det är smutsigt här i norra Indien. Kossorna nosar runt i skräp överallt och tuggar i sig gammal mat eller vad det kan vara de hittar. Det finns ingen organiserad sophämtning, så folk slänger sina sopor på marken, vägar och gatuhörn. Det är kanske det som gör att man ibland undrar vad man egentligen tycker om landet. Sedan tittar man upp och så ser man något helt fantastiskt vackert eller färgglatt och så ändrar man sig och tycker att ”nej, Indien är otroligt” – Incredible India!