De flesta luncher intas under utflykterna vid Angkor templen, på ”turist”restauranger, ofta med souveniraffärer tätt intill. Restaurangerna har nästan har samma priser som i Europa. Är det den lokala matkulturen? Maten är riktigt god! Det är svårt att hitta vanliga restauranger man kan luncha på så här utanför storstäderna i en region som dessutom nästan endast lever på turism. Allt blir en ”turistfälla”. En enkel macka är svår att hitta i denna del av världen!

Som ofta i den här delen av världen, vill man ha en fräsch toalett, måste man stanna till på dessa ställen, glöm inte det.

Men vad är kambodjas specialiteter när det gäller mat?

Fish Amok, förmodligen Kambodjas nationalrätt. En slags curry med en lokal fisk som ångas med en blandning av gurkmeja, kaffir lime, koksmjölk, citrongräs och lök. Det traditionella sättet att tillaga maträtten är att allt ångas i ett skålformat bananblad som det även serveras i. Nu för tiden hittar man även biff och griskött om man föredrar det istället för fisk.

Loc lac -En slags köttgryta, ofta serverad med ris och stekt ägg. Man kan välja mellan gris-eller nötkött eller räkor.För att smaken ska komma fram ordentligt ska man ha riktig  peppar från Kampot eller orten Kep – känt för en av de bästa pepparsorterna i världen.

Kuy teav – eller nudelsoppa Du kan välja mellan olika köttsorter och räkor.

Det kan vara bra att veta när man läser en meny och ifall det står att något är lagat med ”prahok”, betyder det en slags fermenterad fiskpasta som man använder som krydda. Lite som nouc mam i Vietnam. Det låter kanske inte så gott och det luktar inte heller toppen, men när det blandas ut i maten blir det ett härligt giftermål med resten av ingredienserna.

Det franska inflytandet på maten i landet märks tydligt. Här hittar man bl a baguetter och många desserter liknar klassiska franska desserter.

Du behöver aldrig vara rädd att gå hungrig under din resa i Kambodja.