Kanske 30 minuter från Amman finns det lite andra fort och slott att besöka. Kul att komma utanför Amman och se hur det ser ut i  dess omnejd.

Vi tar oss iväg till staden Ajlun och fortet där. Ursprungligen var det ett kloster men byggdes om, kring 1100-talet, till ett fort för att skydda regionen. Det var mycket bråk om territoriet, många anföll för att ta sin del av kakan. Korsriddare, mamelucker och erövraren Saladins kända krigare, mongoler har alla försökt att erövra fortet med olika resultat som följd. Jordbävningar, väder och vind har förstört mycket av fortet.

Man vandrar runt i ruinerna på egen hand och njuter av en fantastisk utsikt över Ajluns berg. Jag förstår varför man valt att bygga ett fort just här. Man ser flera mil om några fiender är på frammarch.

Jag passade på att köpa kryddan ”sumak” när jag gick ut och drack en kopp kardemumma te som en försäljare utanför fortet serverade. Kaffet och teet serveras från stora, enorma kaffekannor med en mycket speciell form. Vi talar lite med försäljaren som är glad och trevlig.

Vi lyckas åka lite vilse i bergen när vi letar efter byn Iraq el Amir för att hitta ”the slave (eller servant) castle”, från 200 f kr från den tid då regionen tillhörde romarriket.

Det är en ganska okänd ruin. Det är inte många besökare som kommer hit, alla åker direkt till Petra. Mycket riktigt, väl framme finns det inte en enda besökare, inte ens någon parkeringsplats, ingen biljettlucka, knappt en vakt –  vi är helt ensamma! Det var bara att kliva rakt in och upptäcka på egen hand. Jag undrar om någon överhuvud taget besöker det här magnifika fortet, knappt 30 minuter från Amman. Vi klättar på de gigantiska stenblock som finns inuti och som förmodligen ramlat ned, eller varit väggar. Den dagen som fortet blir känt, kommer man nog inte få klättra här mer….