Idag är det dags att besöka de romerska ruinerna nära Amman, Jerash. 

När jag är ute och reser, brukar jag inte läsa på så mycket innan och vill gärna blir överraskad (ibland negativt och ibland positivt). Har man för höga förväntningar kan man bli besviken. Jag vill gärna känna att jag upptäcker på plats, utan att ha läst på eller sett bilder innan (beroende på förstås vilken destination och vad som ska ses). Jag vet inte så mycket innan jag hittar hit.

Vägen inne i Amman och vägen till Jerash är väldigt kuperad, kraftiga stigningar när man kör, liknar nästan San Fransisco ibland.

Det tar ca 50 min från Amman till Jerash. En imponerande syn med hundratals pelare dyker upp. Det är lätt att hitta en parkering och komma in här. Periodvis är det nog massor av turister, men idag är det ganska lugnt.

Vill du, kan du ta en lokal guide som informerar om hur livet gestaltade sig här och vad varje byggnad hade som syfte, samt få en allmän historisk upplevelse.

Jag vandrar runt och ser den här imponerande ruinstaden. Går på en lång stenförsedd väg kantad av pelare, ”Cardo”, otroligt fascinerande att tänka sig att det har åkt runt romare med häst och vagn, kanske hela arméer som marscherat på denna paradgata. Ser den unika, ovala marknadsplatsen ”Forum”, unik då dessa brukar vara fyrkantiga eller rektangulära. Här hittar man även en hippodrom, olika tempel, bl a Zeus tempel som byggdes år 162, teatrar och Hadrianus båge (en slags triumfbåge). Under sommarhalvåret kan det nog bli oerhört varmt, så kom tidigt och ta med vatten, solhatt och solkräm.

Hör du musik är det säckpipeblåsare vid den största teatern vid entréen som skapar lite stämning! De vill nog gärna ha några slantar….