Dags att besöka Israel. Börjar med Jerusalem och Betlehem. Vi kör 2 km till bron och gränsen mellan Jordanien och Israel. Bron är knappt 50 m lång.

När vi kommer in i israelitiskt territorium från Jordanien känner vi direkt av skillnaden mellan länderna. På den israeliska sidan fungerar allt med mer disciplin, de har total koll. Ganska rigorös passkontroll, men vi kom in i landet utan problem.

Tog en taxi till Jerusalem, som var lätt att hitta direkt när man kom ut från passkontrollen, ca 45 minuter. Chauffören var palestinier och berättade lite om hur det fungerar med Palestina och Israel. Inte helt lätt att få ihop hur allt hänger ihop. På vissa sidor om motorvägen är det palestinskt territorium på andra sidan israeliskt. 

In till de centralaste delarna i Jerusalem kommer inte palestin registrerade bilar, men jag såg ändå några. Som vanligt får man lite olik information, eller så har jag svårt att förstå. Tyvärr är jag inte helt insatt i den här komplicerade situationen. Det enda jag förstår att det inte kommer att lösas ännu på ett tag. Tittar man historiskt har det ju varit konflikter i den här regionen i långt mer än 2000 år, minst! 

Vi lämnar den här heta politiska och religiösa potatisen och tar en hyrbil! Rätt bökigt och tar lång tid, men sen bär det av till Betlehem! Får se om jag ser en stjärna där!!

Åker in i det som kallas Västbanken. Jag har hört och läst om detta sedan jag var liten men har aldrig förstått att det var så nära Jerusalem.

Kör igenom några checkpoints, manliga och kvinnliga militärer tittar in i bilen– i Israel gör alla militärtjänstgöring, män som kvinnor. Ingen stoppar oss.

Direkt ser vi höga murar mot Jerusalem. Barndomsminnen dyker upp, från rapporteringar från tv där man ser stenkastande palestinier mot israelisk militär. Nu är murarna byggda. Dekorerade med slagord och grafitti.

Skillnaden mellan den israeliska sidan och här är ganska stor. Israel är välorganiserat och rent. Här i Betlehem ser det ut som i vissa delar av Jordanien. Fattigt, ofärdiga byggnader överallt, inga trottoarer etc. Massor av turistbussar hittar man här. Det är nog för att hotellen är betydligt billigare i Palestina än i Israel. Vilken var anledningen till att jag bokade här, jag med. Jag kommer ju sent på kvällen och sticker tidigt morgonen därpå, onödigt att betala ett dyrt hotellrum.

Jag är ju i Bethlehem så jag måste få se var Jesus föddes. Kom till Manger Square vid The Nativity Church (Födelsekyrkan), byggd där Jesus sägs ha fötts, någon gång på 300-talet. Åt middag på en lokal liten mini-restaurang, lokal mat som var det godaste hittills! Tabbouleh- den bästa någonsin, kebab, bröd, hummus!  Gick runt kyrkan, tittade i alla affärer som sålde kristna kors och annat krimskrams. Ägarna till affärerna påpekade, under hur många generationer de bott här i Bethlehem, visade sina palestinska pass, foton på fruar och barn och bevis på att de fick gå in i Jerusalem, något som var väldigt svårt att få.

Tydligen finns det få kristna kvar här, men det står fortfarande i stadsstadgarna att stadsfullmäktige ska vara kristen! En kvarleva från länge sedan.

Tittade närmare på muren som byggts mellan Västbanken och Israel. Känns helt fel förstås med denna mur. Människor ska inte behöva bo med murar emellan sig.

Vi tog oss tillbaks över gränsen till Jerusalem för att besöka denna heliga och historiska stad.

Vandrade runt, utan guide. På ett sätt hade det varit bra med guide, men samtidigt är det så otroligt mycket att se, så man skulle blivit snurrig. 

Vi besökte det viktigaste och trillade på andra saker av en händelse. Avkopplande och utan stress hann vi med det viktigaste.

Klagomuren med separerad avdelning för kvinnor och män, Golgata (Via Dolorosa) där Jesus gick med korset, platsen där han dömdes av Pontius Pilatus och blev piskad. Och Oljeberget. Vi hann med besök i Uppståndelse kyrkan med stenen där Jesus legat efter korsfästelsen innan han for till himmelen. Strosade runt de gamla gatorna, nu fyllda med souvenirbutiker, men mindre än jag trott. Vi var ute tidigt på förmiddagen, och när vi lämnade vid lunchtid kom man knappt fram i de trånga gränderna. Historiens vingslag är så starka här. Allt man läst om den kristna religionen är ju gestaltat i denna stad. Historiskt är staden en enorm symbol, Europas ursprung i mångt och mycket.

Här samsas nu 3 syskon: 3 stora religioner – kristendom, islam och judaism.

Synd att jag inte kan mer om alla historier i Bibeln.