Sri Lanka är känt för sina valar. Men ska man verkligen åka på en valsafari?

En valsafari tar ca 4-7 timmar, ute på havet vilket ofta innebär att vågorna rullar på kraftigt ibland.
De flesta organisatörer, hämtar upp vid hotellet, frukost och frukt ingår och även på vissa båtar får man sjösjuketabletter.

Se till att välja en bra båt, som inte tar för många passagerare och tänk på följande:

– Säkerhet: Vissa båtar, under högsäsong fylls på med mycket turister. Kan man se något för alla passagerare?
Det förekommer rapporter om överlastade båtar (vid högsäsong), för många ombord och inte tillräckligt med sitt platser. Självklart finns det flytvästar.
-Ekologiskt: Det känns inte trevligt när alla båtar åker iväg samtidigt på morgonen och sedan ligger ute till havs och väntar in valarna med dieselmotorerna på. Många klagar över bensindoft från motorerna och höga ljud.
-Hälsa: Stor risk för att bli sjösjuk, det gungar kraftigt och man är ute i flera timmar. Blir man själv inte sjösjuk kan många andra på båten bli det, vilket inte är så trevligt. Tar man sjösjuketabletten kan man bli mycket dåsig och trött och somnar nästan.
– Respekt för valarna. När en båt ser en eller flera valar, åker samtliga båtar i full speed dit för att titta. Ibland blir valarna bortskrämda. Det finns riktlinjer för att inte närma sig valarna för nära, men vissa båtar har svårt att respektera detta. De vill ju gärna att passagerarna ska få se valarna på så nära håll som möjligt.
-Inget för små barn. De bör åtminstone måste vara så pass stora så att de inte behöver springa runt, bli trötta och skrika etc, det händer ju inte så mycket och man sitter på båten i många timmar. Har man otur får man inte någon valträff alls och då känns förstås turen helt meningslös.

Det är självklart ett levebröd för båtägarna och det är bra att det skapas arbetstillfällen, en svår balansgång. Myndigheterna borde i dagsläget försöka påverka valskådningen till att bli en mer unik upplevelse som passar besökare – (ge bättre information och ha tydligare regler), de lokala båtägarna måste se till att båtarna inte förorenar, om möjligt ha tystare motorer och respektera valarna (och delfinerna också förstås).

När man väl ser valarna och delfinerna är det självklart en fantastisk upplevelse, som man inte ångrar.