Sri Lanka är omgärdad av stränder. Vilken ska man välja och vilken strand är bäst?

Det är inte som stränderna i Thailand här. Det finns inte något skyddande barriärrev, vågorna kan ha kraftiga underströmmar och på många håll är det svårt att bada. Det är därför Sri Lanka har rykte om sig att det är lite av ”surfers paradise”.
Många av stränderna är paradisiska, just för att de inte har blivit exploaterade och hotellen har inte byggts just här. Eftersom badmöjligheterna inte är idealiska, har de behållit sitt vilda och vackra utseende. Här kan man promenera och njuta av den vackra strandmiljön, frodiga palmer och mäktiga vågor.

På de stränder som är badbara finns många hotell av olika kvalitet. Här hittar du caféer och barer på eller nära stranden, många turister som badar och utövar vattensporter. Några hotell är byggda på stränder där det är svårt att bada, men då kan man gå en bit bort, där det kan finnas en liten vik, eller naturliga bassänger där man kan bada. Samtliga hotell har alltid pool just därför.

Några mer kända badstränder:
Västra kusten:
Negombo (nära flygplatsen)
Mount Lavinia (närmast Colombo)
Beruwala
Bentota
Hikkaduwa (en av de första charterdestinationerna)

Södra kusten:
Weligama
Mirissa (förmodligen den mest populära stranden)
Tangalle (små ganska mysiga hotell av olika kvalitet, svårt med bad)
Habantota

Östra kusten:
Arugam Bay (”Surfers paradise”, med små hotell och guesthouses)
Passekudah (nyupptäckt jättebra badstrand, bäst under sommarmånaderna)
Trincomalee (bäst under sommarmånaderna)

Däremellan finns det uppbåd av hotell och andra badstränder, med andra namn.